Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Recepty z Cajle

15. 4. 2008

Polievky

 

Fazuľová polievka

     Polievku varíme z uvarenej fazule, zásmažky, 2 – 3 zemiačkov, nakrájaných na kocky, papriky, posekaného zeleného petržalu, soli a ak ju varíme na kyselo, pridáme aj smotanu, zátrepku. Smotanu môžeme nahradiť mliekom.

Zápražka – pražíme masť

Zátrepka – do vody dáme múku a soľ a miešame. Nalejeme ju až do uvarenej polievky.

 

Zemiaková polievka

     Do kastróla s vodou vložíme zápražku, viac vody a menej zemiakov, petržlen, soľ a varíme.

 

Paradajková polievka

     Do vody vložíme zásmažku, pretlačené paradajky, zemiaky, soľ, cukor a ryžu, keď zostala uvarená z jedla z predchádzajúceho dňa.

 

Hlavné jedlá

 

Zemiaková omáčka

     Do kastróla vložíme viac zemiakov a menej vody. Zemiaky nakrájame na kocky, aby sa uvarili. Zmes posolíme. Do uvarenej omáčky vlejeme zátrepku a ocot, ak ju varíme na kyselo. K hotovej omáčke podávame vajíčko.

 

Nedeľné jedlo

     Kúpime ½ kg hovädzieho mäsa, ktoré uvaríme v polievke spolu s 2 ováranými zemiakmi, slížmi a zeleninou: mrkvou, petržalom a kalerábom. Po uvarení polievky z nej vytiahneme mäso, zemiaky a zeleninu a necháme v nej slíže. Polievku podávame ako prvý chod, druhým chodom je hovädzie mäso, so zemiakmi a zeleninou.

 

Slíže

     Zamiesime cesto z hrubej múky, 1 vajíčka, vody a soli, alebo aj bez vajíčka. Tvrdo zamiesime, rozvaľkáme a nakrájame rezance.

 

Perky

     Zamiesime cesto z hrubej múky, 1 vajíčka, vody a soli, alebo aj bez vajíčka. Mäkko zamiesime, rozvaľkáme a nakrájame štvorce. Na štvorce natrieme slivkový lekvár a kraje spojíme, čím nám vznikne trojuholník. Perku môžeme vytvarovať aj do tvaru guľky.

 

Koláče

 

Špicbuch

     Zamiesime cesto z vajíčka, múky, cukru a margarínu. Z tohto cesta 1/3 odložíme a zvyšok rozvaľkáme. Rozvaľkané cesto položíme na vymastený plech a natrieme slivkovým lekvárom. Z odloženej 1/3 cesta rozvaľkáme šúľky. Z tých urobíme mreže, ktoré poukladáme na koláč. Hotový koláč dáme upiecť.

 

Závin

     Zamiesime cesto z 1 kg múky, masla, 2-3 žĺtkov, cukru, štipky soli, kvásku. Keď nakysne, naplníme ho a zavinieme. Na Cajle sa robili tieto druhy:

Makový – do závinu vložíme mak zmiešaný s klinčekom.

Tvarohový – do závinu vložíme zmes vytvorenú z tvarohu, 1 žĺtka a citrónovej kôry.

Orechový – do závinu vložíme orechy zmiešané s vanilkou

 

Štrúdľa

     Zamiesime cesto z vajíčka, cukru, lyžičky octu a malého množstva masti. Položíme ho pod teplý kastról a necháme odstáť. Potom cesto rukami ťaháme. Dlhú štrúdľu naplníme hroznom, makom alebo opraženou strúhankou. Na plechu ju zatočíme, aby sa nám tam zmestila.

 

Posúchy

     Zamiesime cesto z múky, žĺtka, margarínu, cukru, mlieka a kvásku. Rozvaľkané cesto prenesieme válkom na plech. Na povrch koláča môžeme poukladať slivky, marhule, ríbizle, oškvarky alebo smotanu s kôprom.

 
Reklama